Moordenaar des Konings – Robin Hobb

SAMSUNG DIGITAL CAMERATitel: Moordenaar des Konings (De Boeken van de Zieners #2)
Auteur:
 Robin Hobb
Genre: Fantasy
Pagina’s: 608
Uitgeverij: Meulenhoff
Editie: Hardcover
Prijs: €24,95
Waardering: 5/5

De jeugdige bastaard Fitz heeft zijn eerste opdrachten in dienst van de machtige Zienerkoning Vlijm de Listige met succes voltooid. Nu, verbitterd en teleurgesteld, en half kreupel na een bijna frontale confrontatie met een valse tegenstander verbergt hij zich bij de vreemde Chyurd, vastbesloten hun gastvrije Bergrijk nooit meer te verlaten.
Zijn verlangens naar liefde en het besef van zijn onontkoombare bestemming brengen hem tenslotte op andere gedachten.
Rusteloos als de wind en gesteund door de magische kracht van het Vermogen keert Fitz terug naar de Hertenhorst, de residentie van de machtige Ziener-koning waar hij ogenblikkelijk opnieuw wordt blootgesteld aan de dodelijke intriges van de koninklijke familie.
Tussentijds hebben de Rode Kapers hun aanvallen op de kusten van de Zes Hertogdommen hervat. Maar ook van binnenuit wordt het Koninkrijk bedreigd.
Verraad en bedrog bedreigen de troon van de ogenschijnlijk dementerende Vlijm de Listige. Het gevolg is dat Fitz, eindelijk, de strijd voor zijn geboorterecht aangaat.
Wat hij daarbij niet beseft is dat zijn poging de Zes Hertogdommen van de ondergang te redden, mogelijk van hem het grootste offer zal vergen dat een mens kan brengen.


 

Ook in deel twee volgen we Fitz op de voet terwijl hij zijn weg zoekt in het complexe leven binnen de kasteelmuren. Na zijn terugkomt uit het Bergrijk is hij erg verzwakt, maar heeft een grote drang om zijn kroonprins Veritas te steunen. Ook zoekt hij toenadering tot jeugdvriendin Mollie. Hij wil niks liever dan met haar trouwen en een rustig leven leiden, maar als gezworen man van de koning is dat niet voor hem weggelegd. Maar daar legt Fitz zich niet zomaar bij neer. Er is meer voor nodig om deze snel opgroeiende jongeman terug te houden.

In dit boek krijgt Fitz een hoop voor zijn kiezen. Als eerste is er de ruzie met stalmeester en zijn opvoeder Burrich, die het maar niks vind dat Fitz door middel van de Wijsheid een band aangaat met de jonge wolf Nachtogen. Ook is zijn leermeester Chade minder aanwezig. Daarentegen krijgt hij wel de aandacht van zijn stiefmoeder Patience en nieuwe kroonprinses Kettricken. Zijn grootste zorg, net als die van Kroonprins Veritas, is het ziektebed van de koning en de op macht beluste prins Regaal.
Hoe overleven de Zes Hertogdommen niet alleen dit immense machtsspel, maar ook de steeds actievere Rode Kapers die de kust teisteren met vernielingen, ontzielingen en moord?

Als tweede deel in de de trilogie De Boeken van de Zieners verwachtte ik een tussendeel. Zo’n boek waarin er naar het laatste deel wordt toegewerkt en daardoor soms een beetje saai wordt. Daar was in Moordenaar des Konings geen sprake van! Er is een passage van zo’n 100 pagina’s waarin Fitz heimelijk verliefd is op Mollie en dit vond ik een wat saaier stuk in dit boek, maar Hobb doet er alles aan om dit deel net zo spannend te maken als de andere delen. En dat is goed gelukt.

Het verhaal heeft drie grote hoofdlijnen: de machtstrijd binnen de muren, Fitz zijn persoonlijke leven en geheimen als moordenaar voor de koning en de strijd tegen de Rode Kapers. Zelf vond ik de problemen binnen het kasteel het leukst om te lezen. Er wordt vaak zo’n gemeen spel gespeeld en het is prachtig om te lezen hoe de karakters zich in allerlei bochten moeten wringen om de pionnen op het bord naar eigen hand te laten bewegen. Ook zijn de nieuwe karakters een leuke aanvulling op het verhaal. Zo is Kettricken uit het Bergrijk afkomstig en geeft dus een nieuwe kijk op het leven in een buitenlands kasteel.

Ik ben blij dat Fitz ondertussen een volwassen jongeman is geworden. Er zit een grote ontwikkeling in dit boek, mede door inbreng van de Nar. Die is er zeker van dat Fitz niet alleen een bastaardzoon is, maar ook een katalysator is voor de hertogdommen. Er gebeurt zoveel en ik kan enkel maar zeggen dat ik dit boek geweldig vind! Verder kan ik helaas niks vertellen, want dan zou ik Spoilers weggeven. ;)

 

Plaats een reactie